Комикс.com.ua - всё о комиксах Новости сайта Комикс.com.ua Комикс-сериалы на сайте Комикс.com.ua Статьи о комиксах на сайте Комикс.com.ua Уроки рисования комиксов на сайте Комикс.com.ua Форум о комиксах на сайте Комикс.com.ua   Новости
Сериалы
Статьи
Уроки

Форуми на КОМІКС.com.ua

Обговорення мальованих історій

* Допомога    * Пошук

Сьогодні: П'ят червня 20, 2025 21:49

Часовий пояс UTC+02:00

Створити нову тему  Відповісти  [ 5 повідомлень ] 
Автор Повідомлення
 Тема повідомлення: Помер Володимир Дахно
ПовідомленняДодано: Вів серпня 01, 2006 10:25 
Офлайн
Митець

Вчора помер Володимир Дахно, один з найвідоміших режисерів української анімації, автор знаменитого мультсеріалу про козаків.

Володимир Авксентійович Дахно народився 7 березня 1932 р. у Запоріжжі. У 10 років мріяв вступити до Суворовського училища. Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут (факультет архітектури). Після інституту певний час працював за спеціальністю (його останнім проектом було шкільне містечко біля ринку “Юність”). У 1962 р. прийшов на студію “Київнаукфільм” і став художником-мультиплікатором (за словами Дахна, анімацією його зацікавив Давид Черкаський). Створив 23 фільми, найперший з яких, “Як козаки куліш варили”, було знято у 1967 р. Він започаткував шалено популярний свого часу не тільки у нас, а й у Європі мультсеріал про пригоди трьох козаків (“Як козаки у футбол грали”, “Як козаки наречених визволяли”, “Як козаки сіль купували”, “Як козаки олімпійцями стали” тощо).
Дахно згадував, що не мудрував особливо з героями, намалювавши їх на манер трьох мушкетерів: один вийшов кругленьким і маленьким, другий – худим та високим, третій – справжнім здорованем. Вже потім йому казали, що йому вдалось точно передати у своїх персонажах український характер. Стрічка “Як козаки у футбол грали” виявилась пророцькою: вона вийшла до того, як київське “Динамо” сягнуло вершин слави, і, напевно, дала спортсменам сильний позитивний заряд. У динамівців потім навіть склалась традиція – вести Дахна до пивбару щоразу, коли вони його зустрічали.Іншою популярною роботою Володимира Авксентійовича була екранізація “Енеїди”, створена у 1991 р. Це був, здається, останній український мультфільм, який вийшов у більш-менш широкий прокат. На заваді наступних проектів режисера стали фінансові проблеми, які спричинили крах української анімації.

“Цілими днями сиджу і дивлюсь телевізор, - казав Дахно в одному з останніх інтерв’ю. - Чекаю появи кіно. Української мультиплікації як індустрії не існує. Анімацію можуть підняти тільки меценати. Меценатів теж немає. Є кілька студій, які перебиваються рекламою… Не приховую, мені зараз дуже важко. Але з часом, думаю, все встане на свої місця. Хоча ні мене, ні вас вже не буде”.

Один з найкращих українських аніматорів, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1988), в останні роки жив на пенсію у 280 грн. (дані за лютий 2005 р.). Країна вміє шанувати свої таланти.

Вкладення:
dahno.jpg
dahno.jpg [ 14.51 Кіб | Переглянуто 4724 разів ]
kozaks.jpg
kozaks.jpg [ 15.28 Кіб | Переглянуто 4724 разів ]
Догори
 Тема повідомлення:
ПовідомленняДодано: Вів серпня 01, 2006 10:29 
Офлайн
Гуру

Жаль......
:(

По поводу казаков, мне нравились ранние. Потом уже как-то не так: "эконом-класса" какие то стали..)

Догори
 Тема повідомлення:
ПовідомленняДодано: Вів серпня 01, 2006 10:45 
Офлайн
Митець

Энэида ешё есть, офигезная, но для взрослых...

Я его знал класный дяденька был...
Жаль.

Догори
 Тема повідомлення:
ПовідомленняДодано: Вів серпня 01, 2006 11:15 
Офлайн
Гуру

Надзвичайно сумна новина... А останній абзац увів в конкретний штопор... хочеться після такого піти по шляху героя фільму "з мене досить"...
А "Енеїда" це фантастична річ, нашим дітям краще її дивитись, ніж ці тупі американські мультики... (особливо зараз іде по ІСТV супер мульт-серіал... шкода назви не пам"ятаю,.. для дітей... я як почув тексти то аж офігів)...

Догори
 Тема повідомлення:
ПовідомленняДодано: Пон серпня 07, 2006 8:39 
Офлайн
Гуру

Царство небесне. Дуже гірко та сумно.
Дуже хтів би придбати "Енеїду" на ДВД...
Тепер, мабуть, на пальцях однієї руки можна перерахувати "китів" української анімації...

Догори
Показувати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему  Відповісти  [ 5 повідомлень ] 

Часовий пояс UTC+02:00

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість

Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі

Знайти: